Zonnepanelen: voordelen en nadelen
Zonnepanelen worden de laatste jaren steeds populairder. De opkomst van zonne-energie is geheel begrijpelijk. Een investering in zonnepanelen zorgt voor een flinke besparing en is dus een goede goede investering. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van zonnepanelen? Lees het in dit artikel!
Voordelen van zonnepanelen
Fossiele brandstoffen raken een keer op. Gelukkig hebben we de zon als onuitputtelijke bron van energie. Daarnaast is zonne-energie ook nog eens milieuvriendelijk. Niet zo gek dus dat zonnepanelen steeds populairder worden. Lees hieronder alle voordelen.
Goed voor het milieu
Energie opwekken door zonnepanelen op je dak te leggen is een milieuvriendelijke keuze. Op deze manier wek je groene stroom op en ben je niet langer meer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Zonnepanelen zijn een schone, duurzame en stille manier van energie opwekken.
Slimme investering
Met de huidige zonnepanelen prijs is het plaatsen van panelen op je dak een enorme investering. Echter hebben deze panelen een levensduur van ongeveer 25 jaar. Wat betekent dat je na een aantal jaar gratis stroom opwekt. De investering verdien je dus snel terug en vervolgens profiteer je van het uitstekende rendement.
Lagere energierekening
Besparen op je maandlasten? Het opwekken van zonne-energie heeft natuurlijk invloed op je energierekening. De maandelijkse energiekosten zullen dalen, waardoor je op termijn flink zal besparen.
Nadelen van zonnepanelen
Flinke investering
Wij kunnen begrijpen dat een paar duizend euro investeren in zonnepanelen op je dak voor veel mensen een flinke investering is. Ook al heb je het geld wel, het duurt dan natuurlijk ook nog even voordat je je investering hebt terugverdiend.
Extra meterkast groep nodig
Voor zonnepanelen is het nodig om een extra groep in je meterkast aan te leggen. De prijs hiervan is ongeveer €400 en komt nog bovenop de zonnepanelen prijs.
Zonnepanelen onderhoud
Zonnepanelen vergen natuurlijk ook onderhoud. Je moet de panelen regelmatig (laten) schoonmaken. Viezigheid als vogelpoep, bladeren of sneeuw zorgt voor een lager rendement.